Historie

Bryggeriet

Nær Lykkeholm Slot på Østfyn udspringer Ørbæk Kilden, der giver vand til Ørbæk Å. Ørbæk Å er formet af den seneste istid, og snor sig gennem det naturskønne landskab ud i Holckenhavn Fjord og videre ud i Nyborg Fjord. Langs åen kan man være heldig at opleve isfugl, rørhøg og den sjældne fiskeørn.

Ved Ørbæk Å ligger også Ørbæk Bryggeri, der blev etableret i 1906 af familien Madsen. Bryggeriet blev bygget som et malt- og hvidtølsbryggeri i hhv. 1906 og 1914. På Fyn blev bryggeriet specielt kendt for dets stakitøl, som blev fremstillet af røgmalt fra bryggeriets eget malteri. Stakitøl var en overgæret mørk øl med en røget smag. Øllet blev leveret i fem liters flasker, der blev anbragt i tremmekurve af træ – deraf navnet stakitøl.

I slutningen af 70’erne solgte familien Madsen Ørbæk Bryggeri. I årene indtil 1994 havde bryggeriet skiftende ejere. Ejerskifterne skyldtes den stigende konkurrence på øl og sodavand fra større bryggerier, og i begyndelsen af 90’erne blev den daværende ejer nødt til at lukke.

 

Familien Rømer

I august 1997 blev bryggeriet købt af Niels Rømer og sønnen Nicolai Rømer.
Familien Rømer havde allerede længe inden være aktive økologiske iværksættere. I 1977 åbnede ægteparret Signe og Niels Rømer en helsekostforretning i Silkeborg med blandt andet kunstnerartikler og økologiske naturprodukter. Senere etablerede Niels Rømer Natur Produkt, import af økologiske fødevarer og egen produktion af bl.a. miljøvenlige sæber og cremer.

Begyndelse

I begyndelsen af halvfemserne spurgte Nicolai sin far, Niels, hvorfor man ikke kunne få økologiske cola. Det blev startskuddet til at finde egnede produktionslokaler. I 1997 faldt valget på det nedslidte men intakte Ørbæk Bryggeri på Østfyn.

Med vand pumpet op få meter fra Ørbæk Kildens udspring begyndte de i 1997, det der formodentligt var verdens første produktion af økologiske sodavand og andre læskedrikke under navnet Naturfrisk. Ideen til navnet Naturfrisk fik Niels og Nicolai ved at kikke på gamle etiketter fra Ørbæk Bryggeri, som de fandt på loftet i det gamle bryggeri. En af de sodavand, man tidligere havde produceret på stedet, havde nemlig haft navnet Naturfrisk. Navnet Naturfrisk indeholdt mange af de værdier Niels og Nicolai ønskede at bygge ind i deres virksomhed, og det inspirerede dem til at kalde deres virksomhed for Naturfrisk.

Efter årtusindskiftet

I 2001 blev der også igen produceret øl på bryggeriet, økologisk naturligvis. Bryggeriet havde en kapacitet på 20 hl pr. bryg, med en årlig brygkapacitet på ca. 2000 hl. I takt med bryggeriets succes og det øgede fokus på specialøl i Danmark, indviede man i 2005 en ny tilbygning med mere tidssvarende bryg- og tappeudstyr.

Af respekt for bryggeriets historie og sjæl står det gamle brygudstyr og malteri stadig uberørt, og er med til at fastholde en traditionsrig og kvalitetsfokuseret produktion med respekt for historien. Desuden kan det lille gamle bryggeri anvendes til produktion af små serier, og til at hjælpe iværksættere, der ønsker at prøve kræfter med at lave deres eget kontraktbryg.

I 2009 begyndte Niels og Nicolai også at producere whisky på Ørbæk Bryggeri, og i 2017 grundlagde de, i Statsbanernes nedlagte værkstedsbygninger ved Nyborg Fjord, Nyborg Destilleri. Her produceres i dag blandt andet prisvindende økologisk whisky, gin og rom.

I 2019 blev Ørbæk Bryggeri og Nyborg Destilleri samlet under én ledelse i virksomheden Naturfrisk Group A/S. Foruden produktion af læskedrikke, øl og spiritus råder virksomheden også over et mindre ejendomsselskab der håndterer virksomhedens bygninger, Restaurant Remisen på Nyborg Destilleri og Skonnerten Fionia, en tomastet skonnert, som ligger i Svendborg havn, og som benyttes til både interne og eksterne arrangementer.

Drikkevarerne fra Naturfrisk Group sælges i både on trade og off trade i Danmark og i udlandet.